Verhelst en De Caluwé: “Schors verplichte rustdag tijdelijk wegens corona”

Handelszaken moesten lange tijd sluiten tijdens de lockdown. Er dreigt voor hen een groot omzetverlies dit jaar. Open Vld-Kamerleden Kathleen Verhelst en Robby De Caluwé dienen daarom een wetsvoorstel in om de verplichte wekelijkse rustdag te schorsen tot het einde van het jaar.

De maatregelen die genomen werden om de coronacrisis in te dijken hebben een enorme impact op onze economie, en zeker op de kleinhandel. Zaken zoals kledingwinkels waren verplicht gesloten tussen 18 maart en 11 mei. Sindsdien zijn ze terug open, maar moeten ze zich houden aan strikte veiligheidsvoorschriften. Hierdoor dreigt dit jaar voor hen een groot omzetverlies. Kathleen Verhelst en Robby De Caluwé willen hen extra ademruimte geven door de verplichtingen inzake de wekelijkse verplichte rustdag tot het einde van het jaar te schorsen.

Op de wettelijk verplichte rustdag wordt de zaak gedurende vierentwintig uur, beginnend om 5 uur of om 13 uur en eindigend op de volgende dag op hetzelfde uur, gesloten. Vaak wordt gesproken van de verplichte zondagsrust, maar een handelaar mag ook kiezen om deze wekelijkse rustdag op een andere dag in de week op te nemen.

Kathleen Verhelst: “Een tijdelijke schorsing van de wekelijkse rustdag kan helpen om het omzetverlies te beperken. Bovendien zorgt het ook voor een betere spreiding van de drukte doorheen de week. Zo kan er meer geshopt worden op een veilige manier en zonder te lange wachttijden. Wat ook met het oog op het vermijden van een tweede golf belangrijk is.”

Recent becijferde handelsfederatie Comeos dat bijvoorbeeld voor modeketens de omzet in de eerste vijf maanden van 2020 zo’n 40% lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Uit cijfers van Unizo blijkt dan weer dat een kwart van de ondernemers met een vaste sluitingsperiode dit jaar niet zal sluiten. 18% verkort de sluitingsperiode en 10% beslist de komende weken wat de aanpak wordt.

Robby De Caluwé: “Voor veel zaken is een goede omzet halen in de rest van het jaar een kwestie van leven of dood. We willen hen alle middelen aanreiken om dit te realiseren. Met deze maatregel kunnen handelaars hun ‘verloren’ verkoopdagen inhalen om hun stock maximaal kwijt te geraken. En zo geven we de handelaars de vrijheid om zelf te beslissen of ze hun zaak openen op deze rustdagen. Zaken die de rustdag liever behouden, kunnen dit uiteraard blijven doen.”