Debat: Bij de bouwunie op de Afspraak

Met veel plezier was ik bij de Bouwunie op de afspraak! Ik waardeer hun initiatief om de bouwsector en politici samen te brengen voor een debat. Als onderneemster in de bouw & politicus voel ik me ook goed geplaatst hun aanspreekpunt te zijn. Ik vond het dan ook heel fijn alsook mijn plicht aanwezig te zijn!

In tijden van corona is relance ook voor de bouwsector de sleutel. Het is tijd om de onzekerheid een halt toe te roepen. We moeten het welzijn en de welvaart van elke Belg opnieuw kunnen garanderen. De bouwsector is mede een hoeksteen van die welvaart. De baksteen in de maag is nog steeds een fervent gebruikte metafoor voor de bouwende Belg. De bouwende Belg die via een eigen woning bouwt aan zijn toekomst.

Maatregelen om de groei in de sector te stimuleren zijn nodig. De noodzaak voor relance kan niet ter discussie staan: de omzet van de bouwbedrijven daalde gemiddeld met bijna 1/3. En maar liefst 15 procent van ons geeft aan jobs te moeten schrappen. De sleutel voor die relance is een regering die samenwerkt. Aan een positief project!

Het project die de regering De Croo I voorstelt sluit perfect aan op de wensen en gebeden van de bouwsector. Heel wat maatregelen staan in de steigers. Zoals bijvoorbeeld in het woningbeleid. Daar kregen we het voor elkaar dat het verlaagde btw-tarief van 6% voor de afbraak en de heropbouw van gebouwen wordt uitgebreid naar heel België. Een belangrijk onderdeel van relance in de sector. En zo helpt de bouwsector meteen ook mee aan het behalen van de klimaatdoelstellingen!

Verder op dat elan moeten we overheidsgebouwen duurzaam maken en verder inzetten op sociale woningbouw. Voorts moeten we naar een correcte fiscaliteit evolueren. Zonder al te veel rompslomp noch kafka. We moeten de digitalisering en innovaties van de 21e eeuw omarmen en permanent doortrekken naar de bouwsector.

Beste bouwsector. Wij zijn 1 van de fundamenten van de Belgische economie. Het multiplicatoreffect die de bouw genereert is bewezen. Econoom Gert Peersman (UGent) stelde dat een half miljard extra investeringen op de Belgische begroting in onze sector zorgt voor 3 miljard bijkomende investeringen in de bouw. Die 3 miljard brengt daarna op 2 jaar tijd maar liefst 12 miljard euro bijkomende input in de Belgische economie teweeg! De bouwsector: de motor van een sterke economie!

Ik ken onze bezorgdheden en wensen en zal onze sector blijven vertegenwoordigen in Brussel!

Kathleen

bij hier het volledige debat