werken is de beste remedie tegen inflatie en vermindering koopkracht!

Tijdens het vragenuurtje in de kamer vroeg ik hoe de regering de inflatie wil aanpakken. Als onderneemster en politica zie ik hoe de prijzen zijn geëxplodeerd en arbeid te duur dreigt te worden. Daarom riep ik minister van Werk Dermagne op om werk te maken van arbeidsmarktflexibiliteit.

Velen onder jullie weten dat ik naast parlementslid ook ondernemer ben. Ik word geconfronteerd met tal van economische problemen die buiten de wil en de macht van een zaakvoerder om liggen. Dat geldt ook voor vele, zo niet alle, collega-ondernemers rondom mij.

We hebben te maken met een inflatie die records breekt, met peperdure bouwmaterialen. Ik ervaar dat probleem dagelijks. De schaarste en aanvoerproblemen zijn ongezien. Naast de stijgende brandstof- en energieprijzen, zien we ongezien hoge grondstofprijzen. Dat begon al door corona, maar wordt erger door de oorlog in Oost-Europa.

De gevolgen zijn nu al duidelijk. De Nationale Bank stelt onze economische groei bij naar omlaag. Als overheid is het moeilijk om in de economie in te grijpen. Dat begrijp ik, als liberaal ben ik daar ook voorzichtig in. Iedereen moet zoveel mogelijk zelfredzaam zijn.

Maar de overheid kan wel iets aan de arbeidskosten doen. Wat met de loonkosten die de hoogte inschieten? De afgelopen twee jaar: 10 procent erbij. De komende twee jaar: nog eens 13 procent, ofwel 20 miljard extra tegen 2024.

Er is dringend nood aan flexibiliteit. Dat wie wil werken, zoveel mogelijk kan werken. En dat werken loont. Alertheid en hervormingen dringen zich in deze delicate periode echt op. Om de groei, de economie en de welvaart te behouden.

Minister van Werk Dermagne bevestigde dat de overheid onderzoekt wat kan gebeuren en de situatie constant monitort.

Dat is goed. Het is inderdaad noodzakelijk de situatie van nabij op te volgen en ook binnen Europa, over de landsgrenzen heen, overleg te plegen. Want werk is de beste verzekering om de eigen koopkracht te garanderen en zelfredzaamheid te stimuleren. #gedrevenpositiefsamen #openvld #zelfredzaamheid