Verhelst wil dat België zich voorbereidt op economische impact coronavirus

Open Vld-Kamerlid Kathleen Verhelst wil dat België de economische impact van het coronavirus op de voet volgt. “Veel Belgische ondernemingen merken nu al een negatieve impact van het coronavirus op hun economische activiteiten. We moeten ervoor zorgen dat ons land een plan heeft met eventuele steunmaatregelen om de impact van het virus op onze economie te beperken”, aldus Verhelst.

Uit een rondvraag van Agoria bij 60 van hun leden die samen 19.000 Belgische jobs vertegenwoordigen blijkt dat veel bedrijven de impact van het coronavirus vrezen op hun economische activiteiten. De helft van de respondenten ziet de productie in China of in de rest van Azië spaak lopen. Tweederde ervaart storingen in de toelevering van onderdelen van China aan België. 75 procent van de bedrijven verwacht nog extra problemen in de komende maanden.

Verhelst: “Na zeven jaren van groei verwacht de Antwerpse haven 7 procent minder containertrafiek van en naar China ten opzichte van het recordjaar 2019. Dat zijn 115.000 containers minder. Als de situatie langer aanhoudt, kan dit cijfer zelfs nog verhogen. Voor de haven van Zeebrugge wordt een nog grotere impact verwacht, want het Chinese bedrijf Cosco heeft er een containerterminal. Maar ook in de farmaceutische en chemische sector verwacht men dat de impact groot is.”

Verhelst vroeg aan Minister van Economie Nathalie Muylle dat ons land zich voorbereidt op de potentiële economische impact van het virus op ons land.

Verhelst: “De minister moet de situatie op de voet volgen, zodat ons land snel kan schakelen om eventuele extra steunmaatregelen te nemen voor onze Belgische ondernemingen. Ik hoop dat de Chinese economie zo snel mogelijk weer opstart, zodat ook de impact op onze Belgische economie beperkt blijft. Gelukkig weten we dat ondernemers vechters zijn.”

Antwoord minister Muylle op de Vraag van Kathleen Verhelst:

U zegt terecht dat dit ook een negatieve impact zal hebben op de Belgische en de wereldwijde economie. De Chinese economie is immers sterk verweven met de rest van de wereld. Het is evenwel nog te vroeg om de neerwaartse impact van het coronavirus op de wereldeconomie te meten.

Het klopt dat de Wereldbank de groeiverwachtingen al naar beneden heeft bijgesteld, en ook voor de langetermijnrente zijn de gevolgen duidelijk, ook voor ons land. Dat bleek vandaag nog. Collega Ducarme, bevoegd voor kmo’s, en ik hebben samen een taskforce opgericht. Die heeft twee taken. Ten eerste verzamelt hij alle relevante informatie over de impact op onze Belgische ondernemingen. Ten tweede gaat hij na op welke manier de FOD Economie in deze eerste fase informatie over het coronavirus kan helpen te verstrekken aan onze ondernemingen. Maandag is de taskforce een eerste keer samengekomen. De taskforce zal de situatie week na week opvolgen, de impact inschatten en in dat verband de nodige maatregelen treffen.

Wat de werkgelegenheid betreft, staan er al maatregelen gepland. Ondernemingen kunnen overmacht inroepen ten gevolge van het coronavirus. Ze kunnen dan hun personeel in het stelsel van de tijdelijke werkloosheid onderbrengen. Tot op heden hebben een achttal bedrijven daarvan gebruikgemaakt. Het blijft een verregaande maatregel: eerst moet het volledige proces stilvallen. Voor de RVA is het niet evident om het onderscheid te maken, maar bedrijven kunnen voor hun arbeiders ook economische werkloosheid inroepen. Daarvoor hoeven ze geen overmacht in te roepen. Dat zit in onze gewone cijfers. We kijken ook na welke bedrijven dit via economische werkloosheid vragen. Het stelsel van overmacht is verlengd tot 31 maart. Het kan nog worden verlengd. Via de taskforce volgen we het op de voet om dit te kunnen doen. Beide kabinetten en beleidscellen volgen dit van heel nabij op. We doen dit ook samen met het bedrijfsleven en zullen bekijken welke maatregelen we in de komende weken nog extra moeten nemen.