Open Vld voorstander om btw-tarief tarief voor sloop en heropbouw in heel België te verlagen van 21 naar 6 procent

Open Vld-Kamerleden Christian Leysen en Kathleen Verhelst scharen zich achter het voorstel van De Orde van Architecten om het btw-tarief op sloop en heropbouw in heel België te verlagen van 21 naar 6 procent. “De verlaging van het btw-tarief zorgt niet enkel voor meer energiezuinige woningen, het maakt nieuwe woningen ook meer betaalbaar voor jonge gezinnen. De verlaging moet opgenomen worden in een nieuw federaal regeerakkoord, maar intussen dienen wij al een wetsvoorstel in”, aldus Leysen en Verhelst.

Een verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw van 6 procent geldt vandaag in 32 stedelijke gebieden in ons land, maar in de meeste gemeenten betaal je vandaag 21 procent btw op een nieuwbouwwoning en 6 procent als je een woning renoveert. Veel mensen kopen dus een woning om ze te renoveren aan 6 procent, maar slopen ze om een nieuwe woning op te zetten. Net als De Orde van Architecten vindt Open Vld dat de situatie dringend moet opgelost worden. Daarom stelde de partij al in haar verkiezingsprogramma voor om het btw-tarief voor sloop en heropbouw overal te verlagen naar 6 procent.

Christian Leysen: “De woningen in België zijn erg verouderd. Ongeveer de helft van de gebouwen in Vlaanderen zijn voor 1970 gebouwd, toen er amper sprake was van energiezuinig wonen. We moeten dus een extra inspanning doen om onze woningen energiezuiniger te maken en mensen aan te moedigen om volop in te zetten op energiezuinige investeringen. Door de btw op sloop en heropbouw in heel het land te verlagen van 21 naar 6 procent schakelen we een versnelling hoger om onze woningen energiezuiniger te maken. Bovendien wordt door de btw-verlaging het bouwen van een nieuwe energiezuinige woning wat meer betaalbaar door voor jonge gezinnen.”

Leysen benadrukt wel dat de maatregel geen vrijgeleide mag zijn om de begroting verder te laten ontsporen, maar dat er ter compensatie bijkomende efficiëntiewinsten in het overheidsapparaat moeten gezocht worden.