Verhelst waarschuwt voor meer cybercriminaliteit bij bedrijven

Open Vld Kamerlid Kathleen Verhelst waarschuwt voor meer cyberaanvallen van bedrijven en vroeg de volgende regering om hiermee aan de slag te gaan. Dat heeft ze gezegd in de plenaire vergadering vandaag. “Wanneer bedrijven slachtoffer zijn van een cyberaanval, dan liggen de gegevens te grabbel voor criminelen. Dat scenario moeten we vermijden Als ondernemer ben je machteloos in de actieve strijd tegen deze criminelen.  Daarvoor kijken ze terecht naar de aanpak van overheden nationaal en internationaal.”, aldus Verhelst.

Eén op de vijf Belgische ondernemingen werd de voorbije vijf jaar minstens éénmaal het slachtoffer van fraudepraktijken. Dat blijkt uit een studie die advieskantoor BDO uitvoerde bij 200 Belgische bedrijven. Deze fraude, waarbij cybercriminaliteit de meest populaire vorm is, berokkent onze grote ondernemingen en KMO’s veel schade. In 2018 rapporteerden bedrijven een gemiddeld financieel verlies als gevolg hiervan van 150.000 euro. Dat bedrag ligt in 2019 met 200.000 euro zo’n 50.000 euro of ongeveer 30% hoger.

Verhelst: “Veel ondernemingen nemen al veel maatregelen om zich te beschermen tegen opkomende cybercriminaliteit. Maar ook de criminelen zitten niet stil. Vandaag nog waarschuwt de FOD Financiën voor een “massale” poging tot phishing, waarbij oplichters sms’jes sturen om een zogezegde schuld af te lossen bij de fiscus. Cybercriminelen gaan hierbij steeds professioneler te werk. Ze beschikken in sommige gevallen over heuse callcenters waar hun slachtoffers die gehackt werden te horen krijgen hoe ze hun geld moeten overmaken. Voor bedrijven die gehackt worden, zit er vaak niets anders op dan te betalen, zodat hun bedrijf niet dagenlang geblokkeerd wordt.”

De overheid nam al enkele maatregelen. Op de website van de FOD Economie kunnen bedrijven een cybersecurityscan uitvoeren en krijgen ze tips om hun beveiliging te verhogen. En begin dit jaar sloot het Centrum voor Cybersecurity België zich samen met de Federal Computer Crime Unit van de federale politie aan bij een internationaal project tegen ransomware, waarbij softwaresleutels worden aangeboden waarmee bedrijven hun bestanden kunnen vrijmaken zonder hiervoor losgeld te moeten betalen.

Verhelst: “Maar uit studies blijkt dat er nog veel werk aan de winkel is om onze ondernemingen, en vooral onze KMO’s, te beveiligen tegen cyberaanvallen en fraude. In de eerste plaats is voorkomen beter dan genezen. Hierbij heeft de overheid de taak onze ondernemingen te sensibiliseren zodat ze voldoende voorzorgsmaatregelen nemen. Maar eens de schade is opgelopen, is het belangrijk dat de daders worden opgespoord en gestraft. Gezien het vaak gaat om internationale groepen van criminelen, is dit niet eenvoudig. Daarom moet de volgende regering extra maatregelen nemen om onze bedrijven te beschermen tegen cybercriminaliteit.”

Bron: Open Vld